Летопис ОШ „Мито Игумановић“ за школску 2019/20. годину


2. септембар 2019.
Свечани пријем првака
Традиционално, и ове школске године уприличен је свечани дочек за наше ђаке прваке.Пригодан и инспиративан програм у извођењу ученика четвртог разреда приредиле су учитељице Нада Ђорђевић и Мира Симеуновић. Учитељице првака су Јасна Радојичић, Милица Арсенијевић и Миланка Павловић. Ученике и родитеље поздравили су директор школе, Милован Јоксимовић и председник општине Жарко Ђокић. Том приликом, од стране представника локалне самоуправе, ученицима су уручени и пригодни поклони.

9. септембар 2019.
Продужени боравак
Са радом почеле две групе продуженог боравка. Једну групу води учитељ Милисав Јанковић, а другу учитељица Милица Митровић.

12. септембар 2019.
Седница Наставничког већа и седница Савета родитеља
Дневни ред: Усвајање Извештаја о раду школе 2018/19. и Годишњег плана рад школе за 2019/20.

13. септембар 2019.
Седница Школског одбора
Дневни ред: Усвајање Извештаја о раду школе 2018/19. и Годишњег плана рада школе 2019/20.

24. септембар 2019.
Промоцији романа ,,Српско срце Јоханово“
У уторак 24.9.2019.године чланови хора и оркестра ОШ ,,Мито Игумановић" Косјерић учествовали су на промоцији романа ,,Српско срце Јоханово" аутора Веселина Џелетовића, која је одржана у Народној библиотеци ,,Сретен Марић".

26. септембар 2019.
Европски дан језика
Поводом обележавања Европског дана језика у нашој школи је одржана радионица за ученике четвртог разреда. Кроз међувршњачко учење, ученици петог и шестог разреда су својим другарима говорили на различитим језицима: грчком, италијанском, француском, немачком, руском и ромском. О неким занимљивостима у енглеском и француском језику говорила је наставница Весна Кијачић, а наставник Милош Цвијић указао је на међусобну повезаност неких породица европске групе језика. Учитељице Мира Сименувић и Нада Ђорђевић изабрале су најуспешније радове ученика на тему различитих народа који живе на Земљи. Радионицу водила наставница Сена Вукотић у сарадњи са својим активом.

26. септембар 2019.
Европски дан језика
Поводом обележавања Европског дана језика у нашој школи је одржана радионица за ученике четвртог разреда. Кроз међувршњачко учење, ученици петог и шестог разреда су својим другарима говорили на различитим језицима: грчком, италијанском, француском, немачком, руском и ромском. О неким занимљивостима у енглеском и француском језику говорила је наставница Весна Кијачић, а наставник Милош Цвијић указао је на међусобну повезаност неких породица европске групе језика. Учитељице Мира Сименувић и Нада Ђорђевић изабрале су најуспешније радове ученика на тему различитих народа који живе на Земљи. Радионицу водила наставница Сена Вукотић у сарадњи са својим активом. Посебно се захваљујемо Удружењу Шпанске културе плеса и Ракел Руиз који су подржали ову активност.

27. септембар 2019.
Чувари природе
Данас су у шетњу околином, у оквиру Чувара природе, ишли ученици 3/1, 4/1 и 4/2 разреда са учитељицама Славицом Васовић, Надом Ђорђевић и Миром Симеуновић.

29. септембар 2019.
Дан чистих планина
Чланови планинарске секције наше школе су викенд провели шетајући обронцима планине Рајац.


2. октобар 2019.
Бернулијев ефекат
Данас је гост часова српског језика код ученика 6.разреда била логопед Јелица Лечић која је одржала занимљиво предавање о томе где се стварају гласови, шта је Бернулијев ефекат, а такође указала на важност правилне артикулације гласова. Јелица је увек драг гост и на нашим часовима говорних вежби где прати изражајност и напредак ученика у усменој комуникацији. Залагањем грађана успешно је окончана акција прикупљања новчаних средстава за набавку Дигиталног логопедског сета Behringer. Потписници ове акције биле су следеће установе у нашој општини: ОШ „Мито Игимановић“, ОШ „Јордан Ђукановић“, ПУ „Олга Грбић“ и „Удружење за дечју и церебралну парализу“. Дигитални логопедски сет налази се у ОШ „Мито Игумановић“, али је на услузи свим малишанима са територије општине Косјерић.

7. октобар 2019.
Отварање Дечије недеље
Нова зубарска столица
У оквиру пројекта Министарства без портфеља, задуженог за демографију и популациону политику, ОШ „Мито Игумановић“ је добила нову зубарску столицу. Нова опрема се користи од понедељка, на радост свих малишана, ученика не само наше школе.

8. октобар 2019.
Ђачки парламент представља Конвенцију о правима детета ученицима млађих разреда.
У Сечој Реци акција „Дружење са науком“

9. октобар 2019.
Ученицима првог разреда трећи дан Дечије недеље био је испуњен бројним активностима као што су: разговор о представи „Бајка о саобраћају,“ посета изложбе ученика трећег разреда и присуствовање маскенбалу ПУ „Олга Грбић.“ Ученици су имали прилике да искажу своје утиске о овим дешавањима и истакну шта им се највише свидело.У холу школе постављена изложба радова ученика на тему „Моја играчка.“

10. октобар 2019.
Свечани пријем првака
У холу Народне библиотеке организован је свечани пријем првака и предшколаца. Прваци су од школе до Народне библиотеке дошли у пратњи полиције и током пута се упознали са правилима безбедности у саобраћају. На свечаном пријему госте су поздравили: заменик председника општине Гордана Јосиповић, просветни инспектор Весна Мандић, директор Народне библиотеке Славиша Перишић, начелник полицијске станице у Косјерићу Драган Љубичић, секретар Црвеног крста Косјерић Светлана Митровић. Ученици и предшколци су почашћени слаткишима, а подељене су им чланске карте Црвеног крста, чланске карте за библиотеку и књига о безбедности у саобраћају „Пажљивко“. Прваци и предшколци су имали прилику и да посете канцеларију председника општине. У Сечој Реци одржан маскенбал. Седница Савета родитеља није успела јер није дошао довољан број родитеља.

11. октобар 2019.
Јесењи крос
Ученици осмог разреда изводе експерименте пред првацима. У првој недељи октобра извршени систематски прегледи за ученике трећег, петог и седмог разреда. Прегледе је вршила докторка Гордана Ђуровић.

12. октобар 2019.
Излет планинарске секције на Козомор
У оквиру обавезних физичких активности организовано пешачење на Црнокосу.

14-16.10. Директор школе присусуствује сусрету са представницима Министарства просвете у Врњачкој бањи.

17. октобар 2019.
Седница Наставничког већа
На дневном реду је био избор једног представника за Школски одбор.

18. октобар 2019.
Дигитална учионица
У нашој школи је почела подела дигиталне опреме у оквиру пројекта „Дигитална учионица.“ Школа је добила 21 лаптоп рачунар и 11 пројектора, а обуку је прошло 25 наставника. „Ово је мали корак за човечанство, али велики за нашу школу.“ Надамо се да ће уз ову опрему учење бити уживање, како за ученике, тако и за наставнике.

20. октобар 2019.
Обука ЗУОВ-а „Дигиталне компетенције“
У нашој школи одржана је обука ЗУОВ-а „Дигиталне компетенције“ за 17 наставника. Обуку је држала наставница техничког и информатичког образовања Наталија Диковић.

22. октобар 2019.
Сајам књига у Београду
У организацији Стручног већа за српски језик, ученици седмог и осмог разреда у пратњи наставника посетили Сајам књига у Београду.

23. октобар 2019.
Здрава храна
У Сечој Реци одржана угледна активност „Здрава храна.“ Реализатори су ученици и учитељи издвојених одељења Сеча Река и Зарићи.

2. новембар 2019.
Учитељи Миланка Павловић, Станика Млађеновић, Милка Јоксимовић и Милан Ђукић присуствују трећој регионалној конференцији у Београду „Свијет образовања брише границе.“
Наставнице Весна Кијачић и Андријана Јоксимовић присуствују семинару у Ужицу „Подстицање и развој мисаоних вештина ученика кроз наставу страног језика.“

8. новембар 2019.
Дан просветних радника

13. новембар 2019.
Седница Наставничког већа

17. новембар 2019.
Семинару одржаном у Ужицу „Оснаживање наставника и васпитача за препознавање дискриминације и упознавање са механизмима заштите од дискриминације“ присуствују Мира Симеуновић и Данијела Гаговић.

18. новембар 2019.
Чланови Ученичког парламента обележили Светски дан толеранције 16. новембар тако што су држали радионице ученицима млађих разреда и уредили пано на ову тему.

18. новембар 2019.
Резултати конкурса за децу „Радовићев венац“

На литерарном конкурсу за децу „Радовићев венац,“ у организацији Дечјег културног центра у Нишу, на тему „Да ли ми верујете,“ у конкуренцији 400 радова из свих крајева Србије, али и из земаља у окружењу, радови ученица шестог разреда наше школе Жељане Кажић и Јоване Остојић нашли су се у категорији одабраних радова и биће објављени у Зборнику „Радовићев венац.“

28. новембар 2019.
Ученици млађих разреда присуствују извођењу представе „Морско бродска заврзлама“ у великој сали Народне библиотеке „Сретен Марић“.“

28.-29. новембар 2019.
Логопед школе Јелица Лечић присуствује Међународном научном скупу у Београду „АЛОС 2019. Актуелности у логопедији, окупационој терапији и социјалном раду.“

6. децембар 2019.
Удружење потомака ратника „Љубомир Марић“ у Хану је одржало промоцију часописа „Траг“ и доделило награде најуспешнијим учесницима литерарног конкурса. Резултати за основну школу су следећи:
1. место Нина Мијаиловић
2. место Јована Роговић
3. место Мина Радовић
Хор наше школе под руководством наставника Горана Лекића отворио је програм песмом „Ово је Србија.“ Активно су учествовали и наставници: у часопису је изашао текст наставника историје Владимира Ђокића, програм су водили наставници Филип Вукотић и Сена Вукотић

10. децембар 2019.
Одржана седница Савета родитеља

15. децембар 2019.
Предновогодишњи турнир родитеља у одбојци, кошарци и фудбалу, организован на иницијативу Ђачког парламента и представника Савета родитеља Миланка Јоковића.

18. децембар 2019.
Ученици осмог разреда учествују у спортским играма и такмиче се са средњошколцима у оквиру пројекта „Шта нам тешко“ који има за циљ да промовише здраве стилове живота.

23. децембар 2019.
Обележено 800 година самосталности Српске православне цркве отварањем изложбе и пригодним програмом

25. децембар 2019.
У Народној библиотеци „Сретен Марић“ додељене су награде најуспешнијим учесницима литерарног и ликовног конкурса „Месец књиге.“Одржан је спортски хуманитарни турнир у фудбалу у организацији ученика наше школе. У Школској управи Ужице реализована је радионица Напредовање у звања наставника, васпитача и стручних сарадника у којој је учествовала Миланка Павловић. У Ужицу наставници Јелена Јанковић, Горан Лекић и Немања Цвијић учествују у обуци у вези са оцењивањем вештина.

26. децембар 2019.
У холу наше школе одржана је приредба поводом доделе пакетића за децу запослених. У програму су учествовали ученици музичке школе и чланови поп-рок секције. Све је прошло у веселој атмосфери, а Деда Мраз је на крају поделио пакетиће најмлађима.

27. децембар 2019.
Дечији маскембал у Тубићима. Ученички парламент учествује у манифестацији „Новогодишњи базар“ Додељене су јубиларне награде следићим наставницима:
Сени Вукотић 10 година стажа
Бојани Ерчић 10 година стажа
Мирјани Тешовић 10 година стажа
Миленку Стефановићу 20 година стажа
Нади Ђорђевић 30 година стажа
Милици Арсенијевић 35 година стажа
Милисаву Јанковићу 35 година стажа

28. децембар 2019.
у Ужицу је одржана промоција књиге „Лексикон стваралаца у предуниверзитетском образовању“ аутора др Миленка Кундачине и мр Мирјане Пајић Илић. Најстарији међу њима је наш суграђанин, наставник у пензији Свето Лазаревић (92 године). У књизи се налазе биографије Лене Николић и Ивана Васовића, наших учитеља у пензији и Миланке Павловић, учитељице садашњих првака наше школе.

21. - 27. јануар 2020.
Светосавска недеља

21. јануар 2020.
Отварање Светосавске недеље наступом хора и најавом предстојећих активности

22. јануар 2020.
Тематски дан:Наши манастири и задужбине

23. јануар 2020.
Светосавски квиз „Трагови прошлости“

24. јануар 2020.
Хуманитарна акција (прикупљање гардеробе и школског прибора)

26. јануар 2020.
Светосавска академија „800 година“

27. јануар 2020.
Савиндан обележен у матичној школи и издвојеним одељењима. Додељене награде победницима конкурса „Свеска – огледало ђака“

30. јануар 2020.
Седница Школског одбора

3. фебруар 2020.
Седница Наставничког већа

4. фебруар 2020.
У Ужицу одржана обука „Подршка самовредновању.“ Обуци присуствују Милован Јоксимовић, Данијела Гаговић и Сена Вукотић.

24. фебруар 2020.
Дан матерњег језика обележен са малим закашњењем, отварањем изложбе најуреднијих свески ученика. У току фебруара и марта у школи се одржавају општинска такмичења. Час математике учитељице Миланке Павловић „Испред – иза, испод – изнад, горе – доле“ нашао се у бази радова Завода за унапређивање квалитета образовања и васпитања у оквиру примера добре праксе учесника обуке "Дигитална учионица."

27. фебруар 2020.
Седница Школског одбора

28. фебруар 2020.
Национални дан књиге обележен изложбом најновијих издања књига које се могу наћи у нашој школској библиотеци.

4. март 2020.
Ученици млађих разреда присуствују извођењу представе „Кварна фарма.“

7. март 2020.
На Окружном такмичењу из математике одржаном у Ужицу присуствује 6 наших ученика.На свечаној приредби поводом Дана општине учествују хор и хир хор наше школе, а наставници Сени Вукотић додељена захвалница.

8. март 2020.
Поводом Осмог марта, ученици млађих разреда поклањају мамама, бакама, учитељици... својих руку дела.

14. март 2020.
На Окружном такмичењу из физике учествује 6 наших ученика.

15. март 2020.
У Републици Србији проглашено ванредно стање због корона вируса.

17. март 2020.
Почетак образовно-васпитног рада учењем на даљину

22. - 24. април 2020.
Пробни завршни испит за ученике осмог разреда реализован је преко платформе https://www.mojaucionica.gov.rs/

1. јун 2020.
Пробни завршни испит из српског језика и комбинованог теста ученици осмог разреда преузимају у школи, а решавају код куће.

2. јун 2020.
Ученици у школи раде пробни завршни испит из математике.

3-5. јун 2020.
Наставници прегледају тестове са пробног завршног електронским путем.

11. јун 2020.
Нашу школу је посетио министар просвете Младен Шарчевић.

17-19. јун 2020.
Наши осмаци су полагали завршни испит.

28. јун 2020.
Подела ђачких књижица и сведочанстава, свечана додела награда најуспешнијим ученицима.