Радно време: Понедељак - Петак, 08:00 - 17:00

Посета изложби и радију

У оквиру часова технике и технологије током радне недеље од 24. до 28. октобра, ученици старијих разреда са својим наставницима Љиљаном Караклајић, Ацом Караклајићем, Владимиром Спасићем и Тањом Нешковић, посетили су у Дому културе изложбу радио-апарата „лампаша“ из колекције Драгана Јовичића под називом „Куће малих људи“. Током једне посете изложби су присуствовали и директорица школе, Ана Виторовић, као и наставник Миленко Стефановић. Приликом посете могли смо да видимо радио-апарате из периода пре Другог светског рата холандске марке „Филипс“, затим послератне апарате које су производиле домаћи произвођачи београдска фабрика „Никола Тесла“  из чијег погона је 1947. године изашао „космај“ по многима „најлепши“ домаћи радио-апарат и још много тога. Оно што је веома битно јесте да сви изложени апарати „раде“ као некада, што овој збирци даје високо место међу колекционарима и љубитељима антиквитета. На једном од изложених радио-апарата ученици и њихови наставници могли су да чују емитовање програма са нашег локалног Златиборског 106 радија, као и емитовање програма са Радио Београда. 

Свако одељење старијих разреда имало је прилику да поред изложбе радио-апарата посети и Златиборски радио 106 и да сазна како се емитује програм уживо, како можемо наручити песме и поздравити неког. Директор радија, Душко Ђукић понудио је наставницима и ученицима да размиле о томе да се оформи емисија коју би водили ученици у термину за који се договоримо и која би се емитовала уживо на овом радију. 

Ову прилику у посети Дому културе, искористило смо да ученици посете и пројекцијску собу и да се упознају како су се некада пуштали филмови, како раде машине које су се користиле за пројектовање и да оне раде и сада. Затим како су филмске траке пре монтирања у машину морале прво да се премотају, како се када се заврши емитовање са једне траке, прелазило на емитовање са друге траке итд. На крају, ученици су погледали кратку пројекцију кадрова из одабраних филмова која је трајала пар минута. 

У Дому културе дочекали су нас директор Славиша Перишић и његов сарадник Винка Марић који су несебично делили све са нама и потрудили се да посета буде, пре свега веома пријатна, а уз то и веома корисна. 

На овај начин остварили смо још једну добру образовно-културну сарадњу коју ћемо и убудуће неговати.