ИСТОРИЈАТ

Корени писмености и образовања на подручју данашње општине Косјерић досежу до 1845. године, када је за време владавине кнеза Александра Карађорђевића (млађег сина вожда Карађорђа Петровића) у Субјелу отворена основна школа. Недуго затим отвара се основна школа у Сечој Реци 1852. године (са читаоницом, која је 1869. године отворена заслугом проте Новака Милошевића - истакнутог свештеника и народног посланика), а касније и основне школе у Косјерићу и Радановцима 1869. године, Скакавцима 1880. године,  Ражани 1906. године, Тубићима 1939. године.


Развитак писмености и школства на подручју тадашњег Среза црногорског, а данашње општине Косјерић, је са симпатијама и благонаклоношћу прихватан међу становништвом, о чему сведочи догађај који се одиграо током посете краља Милана Обреновића 1882. године овом делу Србије. У разговору са народом краљ је сазнао да народ „учитеље и попове слуша, јер међу собом нема ученијих људи“. Тада су сељаци поставили краљу реторичко питање :“Зар да не слушамо и не поштујемо учитеље који нашу децу уче, који живе заједно са нама, деле нашу срећу и несрећу“?


Закључно са 1954. годином поред већ наведених, формиране су  и школе у Мушићима, Парамуну, Брајковићима, Дреновцима и Зарићима, које данас функционишу у склопу ОШ „Мито Игумановић“. Све ове школе су изводиле наставу по четворогодишњем образовном програму, а логичан след развоја образовног процеса је отварање Ниже гимназије 1946. године, која би могла да представља пандам данашњем другом циклусу основног образовања (образовање од петог до осмог разреда). Реформом школског система 1956. године, у Косјерићу се развија осмогодишње основно образовање у виду три функционалне целине – Косјерић (са одељењима у Тубићима, Субјелу, Мушићима и Брајковићима), Ражана (са одељењима у Дреновцима и Радановцима) и Сеча Река (са одељењима у Зарићима и Парамуну). Новом реформом 1974. године је остварена фузија ове три школе у једну целину – ОШ „Мито Игумановић“. Број ученика који су похађали школу је променљив.  Током периода развоја Србије између два светска рата  тај број je био већи од 1000 ученика, и у приближно истом опсегу (са одређеним осцилацијама) се задржао до краја прошлог века. Тренутан број ученика који похађа наставу у ОШ „Мито Игумановић“ је 784.


Почевши од 1845. године и првог учитеља у школи у Субјелу – Милована Обрадовића, па до данашњих просветних радника који обављају свој педагошки рад у нашој школи, постоји дуг низ значајних имена. У том низу са налазе и учитељ Василије Стефановић (1830 - 1900), који се поред просветног позива бавио и списатељством, активно сарађујући са својим савременицима и познаницима – Вуком Стефановићем Караџићем и Јосифом Панчићем, као и учитељ Миладин Мишо Зарић (1889 - 1976), који је познат по патриотском чину, када је спречио немачке окупаторе да сруше стари мост на Сави октобра 1944. године у Београду.


Генерације становника Косјерића су своја прва научна сазнања и моралне кодексе васпитања и понашања стицале у нашој школи. Са поносом можемо да кажемо да су неки од њих:  академик – професор Сретен Марић (1903 – 1992), универзитетски професор Миодраг Матић (1895 - 1982), армијски генерал Љубомир Марић (1878 - 1961) - истакнути командант у ослободилачким ратовима 1912 – 1918 (носилац 34 домаћа и инострана ордена највишег реда), дивизијски генерал Светомир Ђукић (1882 - 1956) - оснивач Српског олимпијског клуба и председник Југословенског олимпијског комитета, сликар Обрад Јовановић (1949 - ), писац Милован Витезовић (1944 - ).

ОСНОВНА ШКОЛА "МИТО ИГУМАНОВИЋ" КОСЈЕРИЋ

ГАЛЕРИЈЕ

more

НАЈНОВИЈЕ